Kaupunkisuunnittelua ja asuntopolitiikkaa Amsterdamissa

Kävin tutustumassa Amsterdamin kaupunkisuunnitteluun ja asuntopolitiikkaan. Nieuw-West on esikaupunkialue läntisessä Amsterdamissa.

Amsterdamin asuinalueet ovat viime vuosina olleet täydennysrakentamisen ja kaupunkiuudistuksen (urban renewal) kohteina. Nieuw Westin asuinalueet on rakennettu enimmäkseen 1950-60 -luvuilla ajan lähiöihanteen mukaisesti väljästi ja rakennusten välissä on paljon viheralueita.

Amsterdamin asuntokannasta 75% on vuokra-asuntoja, joita rakentavat ja hallinnoivat yleishyödylliset asuntoyhtiöt. Amsterdamin kaupunki omistaa 80% maa-alueista ja ohjaa vahvasti kaavoitusta ja kaupunkisuunnittelua. Maanvuokrasopimukset uusitaan 50 vuoden välein joka tuo mahdollisuuden ohjata asuinalueiden uudistusta ja asuntorakentamista. Asuntoyhtiöiden rooli on suuri.

Amsterdamin kaupunkia kiertävä kehätie jakaa Amsterdamin kahteen asuntopolitiikan kannalta merkittävään vyöhykkeeseen. Kehän sisällä olevat vanhimpien asuinalueiden asuntojen hinnat ja vuokrat ovat kalliita ja nousevat yhä. Asunnot ovat enimmäkseen pieniä. Kehän ulkopuolella sijaitsevat kohtuuhintaisemman asumisen alueet. Asuntokannan keskipinta-alaa ei säännellä, vuokra-asunnoilla on kuitenkin vuokrakatto (690e, jonka jälkeen ei saa asumistukea), joka käytännössä ohjaa asuntojen keskipinta-alaa siten että rakennnuttajat tekevät mieluummin pienasuntoja. Perheasunnoista on kehän sisällä pulaa.

Kolenkitin asuinalue (Kolenkitbuurt) leimautui 2000-luvulla Amsterdamin köyhimpänä asuinalueena. Asukkaiden keskitulot olivat Hollannin alhaisimpia ja aluetta pidettiin turvattomana. Maahanmuuttajaväestön osuus asukkaista on alueella suuri. Kolenkitin asuinaluetta on uudistettu täydennysrakentamisella, kunnostamalla viheralueita sekä lisäämällä asuinalueelle työpaikkarakentamista ja opiskelupaikkoja. Alueen kunnostaminen on kasvattanut alueen vetovoimaa ja tuonut uusia asukkaita. Aluetta on uudistettu myös purkamalla vanhoja rakennuksia ja rakentamalla uusia laadukkaita vuokra-asuntoja sekä monipuolistettu asuntokantaa rakentamalla omistusasuntoja. Rakennusten purkamista on myös kritisoitu.

Amsterdamin asuntopoliitiikan lähtökohtana on ollut ns. sosiaalinen sekoittaminen (social mix). Asuinalueiden uudistamisessa tavoitteena on ollut myös erilaisten toimintojen sekoittaminen (ns. mixed city), joka näkyy myös Kolenkitin alueen uudistamisessa. Alueelle on rakennettu mm. ammattioppilaitos, jossa voi kouluttautua terveys- ja hoitoalalle sekä urheiluun. Oppilaitoksen opiskelijat voivat suorittaa työharjoittelua alueella.

Tutustumiskohteena meillä oli De Tribune, joka  on vuonna 2011 opiskelijoille rakennettu asuintalo, jossa on asuntoja myös muille erityisryhmille. Erityistä rakennuksessa oli urheilun mahdollistaminen. Rakennuksessa sijaitsee opiskelijaravintola sekä liikuntatiloja, siellä voi harrastaa mm. kiipeilyä. Yhtenä asuinalueen uudistamisen lähtökohtana on ollut urheilu ja liikunta, ajatus on lähtenyt paikallisesta jalkapalloseurasta ja täydennysrakentamisalueella sijainneesta jalkapallokentästä. Konseptia on kehittänyt alueen rakennuttaja ja yleishyödyllinen asuntoyhtiö Ymere, jolla on 80.000 asuntoa Hollannissa. Uudisrakentamista on rahoitettu rakentamalla ja myymällä alueen omistusasuntoja.

Kategoria(t): Amsterdam, arkkitehtuuri, asuntopolitiikka, kaupunkisuunnittelu, kaupunkiympäristö. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s