Merkintöjä Berliinistä: Asuntopolitiikkaa

SONY DSCBerliini senaatti tekee muutoksia asuntopolitiikkaan ja on käynnistänyt asumisen politiikkaohjelman (Bündnis für soziale Wohnungspolitik und bezahlbare Mieten). Tavoitteena on mm. 33.000 vuokra-asunnon lisäys vuoteen 2016 mennessä, vuokrien nousun hillitseminen erilaisin keinoin, sosiaalinen maapolitiikka ja yleishyödyllisten asuntotuottajien sitouttaminen hankkeeseen. ”Meille on velvollisuus olla mukana kantamassa sosiaalista vastuuta”, sanoo asuntotuottajien edustaja. Ohjelma polkaistiin käyntiin syksyllä ilman sen suurempaa kritiikkiä. 

Minulta on usein kysytty miksi asuminen Saksassa ja erityisesti Berliinissä on niin halpaa verrattuna Suomeen. Käsittääkseni tässä on taustalla sosiaalinen asuntopolitiikka, asuntoja on riittävästi ja vuokra-asuminen pääasiallisena asumismuotona. Saksassa asuntotuotannosta huolehtivat pitkälti valtion omistamat rakennuttajaosuuskunnat. Asuntopolitiikan rahoitustakenne suosii myös pienempiä rakennuttajaryhmiä ja osuuskuntia.

Viime vuoden aikana on herättänyt keskustelua vuokrien nousu. Berliinissä on vahva asukasliike, joka on ajanut toimenpiteitä asuntopolitiikkaan. Paikallishallinnoissa on tehty myös omia ratkaisuja. Esim. Pankowin kaupunginosassa paikallishallinto on rajoittanut ns. ”luxusremontteja”, esim. asuntojen yhdistämistä ja lisäautopaikkojen rakentamista. Friedrichshain-Kreuzbergin pormestari Frank Schulz (Die Grüne) ilmoitti että olutravintoloiden perustamista tietyille alueille rajoitetaan, perusteena vuokrien nousun hillitseminen ja monokulttuuristumisen ehkäisy.

Paikallinen elämäntapa ja monikulttuurisuus nähdään arvokkaana ja sitä halutaan jopa suojella. Keinojen kirjo voi olla moninainen kun tavoitteena on vuokrien nousun hillitseminen. Berliinissä tämä näkyy sosiaalisena ja yhteisöllisenä kaupungin huolenpitona, josta on jonkinlainen poliittinen yhteisymmärrys. Asukkaiden mielipiteeseen reagoidaan herkästi ja paikallishallinto mahdollistaa myös paikalliset ratkaisut.

Kategoria(t): asuntopolitiikka, Berliini, kaupunkisuunnittelu. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s