Asuntolautakunnan kausi alkoi

Asuntolautakunta piti ensimmäisen kokouksensa. Puheenjohtajana toimii allekirjoittanut ja toisena Vihreiden jäsenenä Zahra Abdulla. Asialistalla oli mm. esittely Asumisen ja Maankäytön ohjelmasta. Valtuuston syksyllä hyväksymässä ohjelmassa on lisätty ns. tavallisten vuokra-asuntojen tavoitetta ja painotettu kohtuuhintaisuutta.

Kaavoitusvarannon tulisi olla 5 vuoden tarvetta vastaava määrä tontteja. Vuonna 2012 arava-asuntoja valmistui ohjelmaa vastaava määrä. Aravaa rakentaa oikeastaan vain kaupunki itse. Kaupungin oman rakennuttajan (ATT) tonttitarjonnasta tulisi siis huolehtia, jotta tavoitteisiin päästään. Merkkejä  siitä että rakentaminen on hiipumaan päin, tosin ATT tuotanto ei ole riippuvaista suhdanteista, oikeastaan päinvastoin, laskusuhdanteessa rakentaminen on halvempaa ja silloin kannattaisi rakentaa paljon vuokra-asuntoja.

Lausunto kaupunginhallitukselle vuokralaisdemokratiasäännön uudistamisesta:
Vuokralaisdemokratiasysteemi nykyisellään aika byrokraattinen eikä tavoita kaikkia asukkaita. Olisiko uusia keinoja asukasdemokratian toteuttamiselle? Uusia ehdotuksia ei tässä oikein ole. Ehdotetaan omistajaohjauksen siirtämistä tältä osin kaupunginhallitukselta Helsingin kaupungin Asunnot Oy:lle (HeKa). Tässä on vaan se ongelma että yhtiö ohjaa sitten itse itseään. Voisiko omistajaohjausta siirtää tältä osin asuntolautakunnalle? Asia jäi vielä pöydälle.

Selvitys vuokra-asuntojen välityksestä vuonna 2012:
Välitetty n. 4200 asuntoa. Tässä mukana siis kaikki välitetyt asunnot. Asuntohakemuksia rekisterissä nyt n. 25.000, kasvu jatkuu, kysyntä ja tarjonta ei markkinoilla kohtaa joka näkyy hakijoiden määrässä. Välitetyistä asunnoista n. 80% erittäin kiireellisiä, kasvua tässäkin. Leimallista että erittäin kiireellisissä tavallisia, työssäkäyviä perheitä ja kotitalouksia, joilla ns. normaalit tulot, jotka eivät kuitenkaan riitä asumiseen Helsingissä. Hankala tilanne, eikä oikein muutosta näköpiirissä.

Puollettiin korkotukihankkeita, mm. pari asumisoikeuskohdetta ja yksi ATT peruskorjauskohde (HeKa).

Hyväksyttiin asukasvalintoja kaupungin vuokra-asuntoihin, tässä jaossa oli n. 240 asuntoa.

Uusi lautakunta vaikuttaa selväjärkiseltä, ja työskentely lähti hyvin käyntiin 🙂

Kategoria(t): asuntopolitiikka, politiikka. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Asuntolautakunnan kausi alkoi

  1. Tuomas Kivelä sanoo:

    Yksi ongelma on, että valitettavast Att ei ole lainkaan niin tehokas organisaatio, entä se nykyisellään mitenkään pystyisi toteuttamaan tavoitteensa mukaista 1500 asunnon määrää vuodessa. Att:n johto etupäässä vai valittaa ongelmiaan. Ei Att:lle ole syytä varata lisää tontteja ennen kuin vanhat varaukset on toteutettu. Malli, jossa käytetään vain kokonaisurakkaa ei kaikissa suhdanteista tuota tulosta. Pitäisi siirtyä projektijohto- ja osaurakoitimalleihin. Pitäisi kasvattaa luotettavaa alaurakoitiporukkaa pitkillä hankintasopimuksilla. Kun jokaista pikku-urakkaa ei erikseen tarvitsisi kilpailuttaa, saataisiin työt halvemmalla ja yrittäjällä olisi varmuus pitkästä työllisyydestä. Att:n tai rakennusviraston pitäisi alkaa kouluttaa rakennusalan huippuammattilaisia oppisopimusmallilla, kun ainakin 500 nuorta jää joka vuosi ilman koulutusta. Työssä oppisisivat ammatin myös koulupudokkaat ym jotka eivät lukuhommissa viihdy.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s