Estellen seikkailu Välimerellä

Olen seurannut tiiviisti kuunari Estellen seikkailua Välimerellä. Estelle toimi pitkään Suomessa reilua kauppaa kannattavan yhdistyksen rahtipurjealuksena. Estelle on Saksassa vuonna 1922 rakennettu 53-metrinen, rautarunkoinen ja takilaltaan kolmimastoinen bermudakuunari. Estellen kotipaikka oli pitkään Turku ja Aura-joki, jossa Estellen kunnostus nykyiseen asuunsa alkoi vuonna 1985.

Kunnostustyöhön osallistuneet vapaaehtoiset halusivat laivan, joka voisi purjehtia Afrikkaan viemään avustustarvikkeita, tuoda takaisin reilun kaupan tuotteita ja toimia reilun kaupan aatteen lippulaivana ja keulakuvana. Se teki ensimmäisen matkansa Afrikkaan vuonna 2002.

Osallistuin jonkun kerran 80-luvulla Estellen kunnostustalkoisiin Aura-joen telakalla monien muiden vapaaehtoisten joukossa. Myöhemmässä vaiheessa olin kansimiehenä niinikään turkulaisella Aura-hinaajalla mm. Pietarissa ja muualla Itämerellä. Aura toimi tuolloin Greenpeacen toiminnan tukialuksena.

Estelle purjehti Uusi Tuuli ry:n omistuksessa mm. Välimerellä ja Euroopan satamissa sekä ympäri Itämerta ja Suomen saaristoa kouluttaen uutta miehistöä ja kampanjoiden edustamiensa aatteiden puolesta. Omistajien taustalla oli monia järjestöjä sekä yksityisiä ihmisiä, jotka pitivät Estellen tavoitteita tavoitteita tärkeinä ja halusivat tehdä jotain konkreettista reilun maailmankaupan edistämiseksi.

Viime vuosina Estelle ei juurikaan enää purjehtinut. Estellen kokoisen aluksen ylläpito ja merikelpoisena pitäminen on kallista ja kävi aktiiveille hankalaksi. Viimeksi kävin katsomassa Estelleä Aura-joella viime talvena. Keväällä Estelle myytiin Ruotsiin Ship to Gaza-organisaatiolle, jonka tavoitteena on osoittaa solidaarisuutta Gazan pakolaisille toimittamalla sinne avustustarvikkeita. Estellen matka kohti Gazaa alkoi elokuussa Tukholmasta.

Estelle on tehnyt nyt matkaa kohti Gazaa 8300 merimailia ja matkaa on vielä 250 merimailia. Estelleä kipparoi Estellen pitkäaikainen aktiivi Mika Jämiä ja pursimiehenä toimii Wellu Koivisto. Estellen matkaa on voinut seurata aluksen pursimiehen Wellu Koiviston facebookissa pitämän matkapäiväkirjan päivityksien kautta.

Matkapäiväkirjan päivitysten mukaan kansainvälisen miehistön työnjako laivalla on selkeä: suomalaiset kipparoivat, norjalaiset kokkaavat, ruotsalaiset pitävät huolta konehuoneesta ja muu kansainvälinen miehistö nostaa purjeita. Estellen matkalla on ollut monenlaisia vaikeuksia ja matkaa on yritetty pysäyttää, mutta tähän asti miehistö on vetänyt pidemmän korren.

Matka on nyt loppusuoralla ja jännitys alkaa tiivistymään kun lähestytään Gazaa.

Israel on uhannut keskeyttää matkan. Tänään Israelin YK-suurlähettiläs on vedonnut YK:n pääsihteeriin Ban Ki-Mooniin Estellen matkan pysäyttämiseksi ja Norjan ulkoministeri on kehottanut Estelle-laivan väkeä keskeyttämään matkansa. Miten Israel toimii, on vielä arvoitus. Kaksi vuotta sitten yhdeksän ihmistä kuoli Israelin joukkojen hyökkäyksessä vastaavalle avustuslaivalle.

Estellen sinnikäs matka jatkuu kohti määränpäätä. Yritys murtaa Israelin merisaartorengas on eittämättä vaarallinen. Estellen on määrä saapua Gazaan viikon lopulla.

Estelle täysissä purjeissa. Kuva Uusi Tuuli ry:n arkisto.

Estelle Turun saaristossa. Kuva Uusi Tuuli ry:n arkisto.

Kategoria(t): purjehdus. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s