Asukastalo jokaiseen kaupunginosaan!

Viime viikolla kuultiin hyvä uutinen, kaupunki jatkaa Mellunkylän asukastila Mellarin toimintaa. Kulttuuri- ja asukastila Mellari sijaitsee vanhassa ostoskeskuksessa, jota kaavaillaan purettavaksi vuonna 2015. Kaupunki etsii toiminnalle korvaavat tilat ja toiminta saa jatkua.

Helsingissä on jo melko kattava asukastalojen verkosto. Esimerkkinä mainittakoon vaikka Viikin Latokartanon alue, jossa on kokonaista viisi asukastaloa, joiden toiminnasta vastaa asukkaiden perustama yhdistys tai Arabianrannan Kääntöpaikka, josta on kehittynyt koko asuinalueen asukastoiminnan keskus. Harrastustilat ovat kaikkien alueen asukkaiden käytössä ja toiminta on monipuolista: taloissa voi harrastaa käsitöitä, liikuntaa ja taiteita, korjata autoja ja muita menopelejä sekä järjestää tapahtumia ja juhlia.

Asukastaloverkoston synnyn taustalla on mielenkiinto uusien asuinalueiden hyvinvointiin ja toisaalta 1990-luvulla Suomea koetellut talouslama, jolloin asukastaloja alkoi syntyä sekä viranomaistoimin että kansalaisaktiivisuuden seurauksena. Työttömyyden ja talouslaman seurauksena toiminnalle syntyi suuri tarve. Asukastalot tarjosivat asuinalueiden asukkaille kokoontumis -ja toimintatiloja, toisen ”olohuoneen”.

Asukastalolla tarkoitetaan eri alueille syntyneitä asukastoimintatiloja, joille on yhteistä paikallisuus ja asukaslähtöisyys. Toiminta perustuu alueen asukkaiden ja talon käyttäjien omaan aktiivisuuteen, tarpeisiin ja ideoihin. Kunkin asuinalueen erityispirteet vaikuttavat asukastalojen toimintaan: taloista tulee alueidensa näköisiä.

Asukastiloihin on syntynyt poikkeuksetta aktiivista ja asuinalueidensa hyvinvointia edistävää toimintaa. Asukkaiden yhteisen tekemisen kautta asukastalot vahvistavat kaupunginosien ja asuinalueiden identiteettiä sekä saavat asukkaat välittämään ja kunnioittamaan omaa lähiympäristöään. Samalla kun asukkaat tällä tavoin ottavat asuinympäristönsä “haltuun”, edistävät he omaa ja naapureiden hyvinvointia.

Parhaimmillaan asukastilat toimivat paikallisdemokratian innovatiivisina kasvualustoina, joissa yhteistoiminnan kautta luodaan uusia toimintamalleja, vertaistoimintaa ja paikallisia ratkaisuja asuinalueiden ongelmiin sekä paikallisina foorumeina asuinalueiden  kehittämiselle ja hyvinvoinnille.

Kaikilla asuinalueilla ei asukastaloa tai -tiloja kuitenkaan ole. Tilakysymys on usein yksi haastavimmista kynnyksistä kaupunkilaisten aktiivisuuden ja vaikuttamisen tiellä. Jo sopivien tilojen löytäminen ja hankkiminen saati niiden vaatimien taloudellisten ja ajallisten resurssien järjestely voi osoittautua hyvin usein kansalaisaktiiviuden ensimmäiseksi kompastuskiveksi.

Helsingissä kannattaisi skaalata hyvän asukastalon mallit jokaiseen kaupunginosaan. Asukastalot luovat hyvää asuinalueille ja vahvistavat asuinalueiden identiteettiä. Asukastalon malli pitää aina toteuttaa yhteistoiminnassa asukkaiden kanssa ja niin, että se istuu paikalliseen ympäristöön ja paikallisiin tarpeisiin. Kaupungin kannattaa tuupata tällainen paikallinen ja itseorganisoituva hyvä liikkeelle sekä varmistaa hankkeiden rahoitus ja jatkuvuus. Ja ilman, että asukkaiden pitää asiasta erikseen puhkua – asukastalo voisi olla samanlainen alueen perusjuttu kuin leikkipuisto, päiväkoti ja ala-aste.

Tuore esimerkki asukastalohankkeesta on asukkaiden aktiivisuudesta syntynyt Kannelmäen Seurojen talo- hanke, jossa hankkeen tavoitteena on kohentaa Kannelmäen aseman ympäristöä ja luoda alueelle asukkaita alueen järjestöjä yhdistävä toimintatila. Kannelmäen ostarilla olisi tähän suuri tilaus ja valmiiksi tila, Kelan entinen, nykyään tyhjillään olevaan toimistotila. Hanke on myös yksi ehdotuksista demokratiapilottihankkeeksi.

Kategoria(t): kaupunkiaktivismi, kaupunkikulttuuri, kaupunkisuunnittelu, politiikka. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s