Rakennetaan lisää vuokra-asuntoja!

Vuokra-asuntomarkkinoilla on signaaleja siitä että kaikki asunnot eivät käy enää kaupaksi mihin hintaan tahansa. Vuokra-asuntomarkkinat toimivat huonosti, asuntoja on liian vähän tarjolla ja ihmisten maksukyky on tullut vastaan. Helsingin kaupungin vuokra-asuntoa hakee samaan aikaan ennätysmäärä asunnontarvitsijoita.

Se kertoo siitä että ihmisten maksukyky vapailla asuntomarkkinoilla ei riitä. Se kertoo myös siitä että kaikki eivät halua maksaa asumisesta ylihintaa. Moni hakee kaupungin asuntoa koska eivät halua maksaa asumisestaan kohtuuttomasti. On myös tapauksia, jossa esim. perheet ovat luopuneet omistusasunnosta, kun lainakulut ovat käyneet kohtuuttomiksi ja hakevat kaupungin asuntoa.

Elämän tarkoitus lienee muukin kuin olla asuntomarkkinoiden armoilla ja maksaa asumisestaan kohtuuttomasti. Vuokra-asumisen suosio on kasvussa. Suuri osa (n. 60 %) kaupungin asuntoa hakevista on nuoria kaupunkilaisia ja nuoria perheitä. Kaupungin vuokra-asunnot ovat aidosti kohtuuhintaisia. Kaupungin vuokra-asunto houkuttelee myös siksi että se on turvallinen ja pysyvä asumismuoto. Asuntoa on mahdollisuus myös vaihtaa elämäntilanteen muuttuessa. Osalle asunnonhakijoista se on myös ainoa vaihtoehto. Vuokra-asuminen on monelle myös elämäntapavalinta.

Nyt Helsingin kannattaa lisätä aravuokra-asuntojen rakentamista, kuten Helsingin asunto-ohjelmassa päätettiin. Olin mukana asunto-ohjelman vamistelussa Vihreiden neuvottelijana yhdessä Elina Moision ja Tuula Paalimäen kanssa. Pääagendana meillä oli nimenomaan kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen tuotannon kasvattaminen.

Kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen tarjonnan lisääminen vaikuttaa myös siihen vuokrien kohtuullisuus vapailla markkinoilla saadaan pysyväksi. Suurena maanomistajan käyttää myös muita keinoja ettei rakentaminen pysähdy. Vuokra-asuntojen riittävä tarjonta ja asumisen kohtuuhintaisuus on kaikkien etu.

Kategoria(t): asuntopolitiikka, kaupunkisuunnittelu, politiikka. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s