Bauman, politiikka ja valta

Vuonna 1925 syntynyt ja yhä elossa oleva sosiologi Zygmunt Bauman on aikamme merkittävimpiä sosiologeja. Tärkeissä teoksissaan Postmodernin lumo (1990) ja Notkea moderni (2000) Bauman pohtii globalisaation, politiikan ja vallan suhteita sekä ennenkaikkea nykyihmisen  elämää ja arvoja. Kirjat on myös suomennettu ja ovat suosittua luettavaa yhteiskuntatieteissä ja sosiologian kurssikirjoina.

Bauman pohtii näissä teoksissaan tarkkanäköiseen tapaansa modernin maailman, elämämme ja arvojemme muuttumista. Hän lähtee ajatuksesta, että olemme siirtyneet raskaan ja vankan modernin ajasta kevyen ja norjan modernin aikaan, epävarmuuden ja sirpaloituneen maailman aikaan. Tämän siirtymän seuraukset heijastuvat koko yhteiskuntaan ja lyövät leimansa mm. nykyisiin käsityksiin politiikasta, yhteisten asioiden hoidosta, vallasta ja arvoista.

Ylen tuoreessa haastattelussa Bauman jatkaa globaalisaation, vallan ja politiikan ruodintaa. Nyt Bauman argumentoi vallan ja politiikan erkaantumisesta: ”Valta on kykyä saada asioita tehdyksi ja politiikan tehtävänä on saada aikaiseksi päätös siitä mitä pitäisi tehdä. Olemme tottuneet siihen että valta ja politiikka ovat sama asia. Nyt valta on kontroilloimatonta ja politiikka on alisteinen globaabille taloudelle”.

Baumanin esittämät ajatukset eivät sinänsä ole uusia, mutta kasvavassa määrin ajankohtaisia. Globalisaation kielteisenä vaikutuksena on yleisesti nähty sen heikentävän paikallista kaupunkipolitiikkaa, joka on yhä suuremmassa määrin riippuvaista kansainvälisestä pääomasta, monikansallisista yhtiöistä ja kilpailuvetoisesta globaalista taloudesta.

Talouden ja kulttuurin globaalistumisen myötä kaupunkien välillä ja sisällä kasvava eriarvoistuminen ja kaupunkien välinen kilpailu ihmisten, talouden ja pääomien virroista vaikuttavat myös kaupunkilaisten arkipäivään. Tästä ei meidänkään kotikaupunkimme Helsinki ole välttynyt, eikä tule välttymään.

Poliittinen valta tarkoittaa vaikuttamista yhteisiä asioita koskevaan päätöksentekoon, jossa jaetaan yhteiskunnan resursseja. Baumanin viesti on että resurssien hallintaa on viety kansalaisilta ja poliitikoilta. Tämän seurauksena kaupungit toteuttavat erilaisia säästökuureja ja palveluja privatisoidaan. Valitettavan usein palvelujen heikennykset kohdistuvat jo valmiiksi heikossa asemassa oleviin kansalaisiin. Talouskriisin keskellä valtiot yrittävät pitää kiinni itsemääräämisoikeudestaan, vaikka globaali talous on vienyt vallan hallituksilta.

Vaalien alla ei ole ehdolla olevalta poliitikolta suosittua sanoa että politiikot ja kansalaiset ovat menettäneet valtaansa. Se on kuitenkin tärkeä tiedostaa. Myös äänestäjien. Ilman tämän tunnustamista ei valtaa saa takaisin. Ja se pitää ottaa.

Kiitos Ylelle tärkeästä haastattelusta, suosittelen!

Kategoria(t): kaupunkiaktivismi, politiikka. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s